Zpět na seznam

Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí

loga projektu

Cílem projektu je rozvoj území a prohloubení spolupráce partnerů projektu, pomocí prohloubení jejich přeshraniční spolupráce. Dlouhodobým cílem projektových partnerů je institucionalizace vzájemné spo-lupráce založením společného Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Toto seskupení lze považovat za nový prostředek spolupráce mezi všemi hlavními aktéry působícími v dolnoslezsko-českém pohraničí, a to v době, kdy kohezní politika obecně a regionální spolupráce obzvláště prochází významnými změnami.

Mezi aktivity projektu patří zpracování Strategie integrované spolupráce 2014 - 2020 (analýza možností prohloubení spolupráce a definování strategických oblastí), právních analýz (kompetence partnerů budoucího ESÚS), vytvoření webových stránek projektu, výměnné stáže, uzavře-ní smlouvy o spolupráci apod. Realizací projektu dojde ke zvýšení zájmu o přeshraniční spolupráci, problémové oblasti budou řešeny koncepčně a společně dle vypracované strategie, zkušenosti a dobrá praxe budou mezi jednotlivými partnery sdíleny a dojde ke zvýšení konkurenceschopnosti v česko-polském příhraničí. Jedním z možných vyústění projektu je vytvoření společného dotačního území (ESÚS), prostřednictvím kterého budou moci být v budoucnu čerpány finanční prostředky z Evropské unie na realizaci společných projektů.

Liberecký kraj je jedním z partnerů projektu. Lead partnerem je Královéhradecký kraj. Dalšími partnery jsou Pardubický a Olomoucký kraj, Dolnoslezské vojvodství, Euroregion Pomezí Čech, Moravy a Kladska (česká část Euroregionu Glacensis), Sdružení polských obcí Euroregionu Glacensis (polská část Euroregionu Glacensis), Euroregion Nisa (česká část Euroregionu Nisa), Sdružení polských obcí Euroregionu Nysa (polská část Euroregionu Nisa).


Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního program příhraniční spolupráce ČR-Polsko.

Operační program OP Přeshraniční spolupráce ČR - Polsko
Registrační číslo
Celkové výdaje projektu 6.590.500 Kč
Výše dotace 5.931.450 Kč
Výdaje Libereckého kraje 28.287 Kč
Doba realizace projektu leden 2012 - prosinec 2014
Další informace

projekty@kraj-lbc.cz


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace