Zpět na seznam

Společně pro zachování podstávkových domů - zvýšení povědomí a informovanosti

loga projektu

Liberecký kraj byl jedním z partnerů projektu „Společně pro zachování podstávkových domů – Zvyšování povědomí a informovanosti“. Šlo o spolupráci mezi Libereckým krajem, okresem Görlitz a římskokatolickou farností Zittau, jejíž hlavním úkolem je informování veřejnosti o situaci podstávkových domů v česko-polsko-německém trojzemí.Ve společném projektu se partneři snažili o zachování podstávkových domů jako společného kulturního dědictví. Chtěli ukázat, že se u podstávkových domů dá propojit moderní komfort bydlení a přitom zachovat ráz historických staveb. K tomu byla příkladně sanována fara v Hirschfelde, kde tak vzniklo základní dílo. Dalším aspektem bylo uplatnění krajiny podstávkových domů na trhu cestovního ruchu, což bylo tímto projektem podpořeno, např. díky možnostem přenocování v poutních domech a díky turistické obrazové publikaci, která propaguje tuto krajinu jako přeshraniční rekreační oblast. Mezi aktivity Libereckého kraje patřilo sestavení expertního týmu, který se zasadí o popularizaci podstávkových domů. Dále vytvoření příručky popisující jak zachovat a opravit podstávkový dům, vytvoření obrazové publikace o krajině podstávkových domů a uskutečnění doprovodné akce „Den otevřených dveří podstávkových domů“.


Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR - Sasko.

Operační program OP Přeshraniční spolupráce ČR - Sasko
Registrační číslo
Celkové výdaje projektu 3.877.875 Kč
Výše dotace 3.490.100 Kč
Výdaje Libereckého kraje 388.800 Kč
Doba realizace projektu červenec 2010 - prosinec 2013
Další informace

projekty@kraj-lbc.cz

 


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace