Zpět na seznam

Partnerství pro Liberecký kraj

loga projektu

Důvodem realizace projektu byla nedostatečná informovanost potenciálních příjemců dotací o možnostech, ale i požadavcích fondů EU, což korespondovalo s nedostatečnou schopností subjektů působících na území kraje čerpat tyto finanční prostředky. Potenciální příjemci pomoci ze strukturálních fondů EU nedisponovali dostatečnými znalostmi problematiky, a to nejen problematiky strukturálních fondů a možností čerpání finanční pomoci z těchto fondů, ale obecně neměli dostatečné znalosti o problematice projektového řízení, metod hodnocení, financování, auditu.

Základní myšlenkou projektu tedy bylo vytvoření sítě partnerských institucí, které by měly územně i sektorově pokrýt celý Liberecký kraj. K přípravě a realizaci projektu byli přizváni hlavní partneři. Za územní samosprávu to byl Euroregion Nisa a Sdružení obcí Libereckého kraje, podnikatelský sektor zastupovala Krajská hospodářská komora Liberec, zemědělský sektor měl zastoupení v Regionální agrární radě Libereckého kraje a neziskový sektor byl reprezentován Asociací nestátních neziskových organizací Libereckého kraje.

Projekt byl koncipován ve čtyřech úrovních. První z nich byla tvorba partnerství uvnitř kraje. Cílem tohoto úkolu bylo vytvořit dlouhodobou, mezisektorovou, vzájemně výhodnou spolupráci různých subjektů, s jasným pozitivním dopadem do zlepšení implementace evropských programů. Základ tvorby partnerství byl v uzavření smluv s hlavními sektorovými partnery (viz. výše). Prostřednictvím hlavních partnerů projektu probíhaly v rámci jednotlivých sektorů semináře o partnerství, na jejichž základě do projektu měly vstupovat další partnerské organizace. Dále bude vytvořeno partnerství s místními akčními skupinami, které byly zapojeny do vzdělávání a také do tvorby místních akčních plánů. Partnerství byla uzavírána i s institucemi, které delegovali své zástupce do vzdělávacího modulu „Euromanažer“.

Druhou úrovní projektu byla příprava na plánovací období 2007 – 2013. Podstatná zde byla příprava a shromáždění projektových záměrů za jednotlivé sektory v návaznosti na strategii rozvoje Libereckého kraje.

V rámci třetí úrovně projektu došlo k již výše zmíněnému zvyšování absorpční kapacity prostřednictvím školení, seminářů a vzdělávacích programů pro vybrané cílové skupiny i pro veřejnost. Získání přehledu potřeb vzdělávání z území kraje byl jedním z úkolů hlavních sektorových partnerů, kraj jako nositel projektu zajistil vzdělávání místních akčních skupin, pracovníků krajského úřadu a také pracovníků příspěvkových organizací kraje.

Čtvrtá úroveň projektu byla velmi zásadní. Došlo k vytvoření týmu odborníků na projektové řízení (tzv. „Euromanažeři“). Ti poskytovali odbornou pomoc žadatelům o dotace z fondů EU.


Projekt byl spolufinancován Evropskou unií ze strukturálního fondu v rámci Společného regionálního operačního programu.

Operační program Společný regionální operační program
Registrační číslo
CZ.04.1.05/3.3.00.1/2322
Celkové výdaje projektu 17.852.919 Kč
Výše dotace 15.405.445 Kč
Výdaje Libereckého kraje 2.447.474 Kč
Doba realizace projektu leden 2005 - srpen 2007
Další informace

projekty@kraj-lbc.cz


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace