Zpět na seznam

Jezírko pod Táborem na pozemku p.č. 401 v k.ú. Chlum pod Táborem

loga projektu

Cílem projektu byla záchrana biotopu maloplošného chráněného území v kategorii chráněná přírodní památka Jezírko pod Táborem (jedná se o lesní pozemek a vodní plochu), nacházející se na katastrálním území Chlum pod Táborem. Tato lokalita je zařazena mezi evropsky významné lokality. Konkrétně jde o ochranu rostlinného společenstva, na které je vázána populace silně ohrožené rosnatky okrouhlolisté a řada dalších významných rostlin např. vrbovka bahenní, bublinatka jižní, svízel prodloužený, krtičník stinný pravý a suchopýr úzkolistý. Všechny tyto rostliny potřebují ke své existenci vysokou hladinu podzemní vody a dostatek slunečního světla.

V dané lokalitě docházelo k razantnímu rozšiřování náletu olší a vrb do vodní hladiny, následkem čehož bylo jezírko zastíněno a kvůli velké propustnosti hráze docházelo k trvalému snižování vodní hladiny. V rámci projektu došlo k opravě hráze - vybudování nového výpustního objektu, likvidace náletu a odstranění části organických sedimentů. Veškeré práce byly provedeny tak, aby nepoškodily stávající  chráněné rostlinné společenstvo.


Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Operační program OP Životní prostředí
Registrační číslo
CZ.1.02/6.4.00/08.03276
Celkové výdaje projektu 1.277.140 Kč
Výše dotace 1.149.426 Kč
Výdaje Libereckého kraje 127.714 Kč
Doba realizace projektu srpen 2009 - prosinec 2010
Další informace

projekty@kraj-lbc.cz


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace